Klíma előcsövezés, előkészítés


A nagy hiba,
amit az építtetők 86%-a elkövet!

avagy…

az előcsövezéssel a klíma előkészítéssel, több százezret megtakaríthatunk!

Miért spórolhatunk több százezret, ha előre beépítjük a klíma csővezetéket a falba, ugyan úgy, mint a fűtést, vagy a villanyt?

Gondolkodjunk végig, mire is lehet szükségünk, amikor házat építünk… Elektromosság, víz, gáz, fűtés, szigetelés?

Ma már természetes dolog az, ami régen még luxusnak számított, a vezetékes villany, a vezetékes víz, a és központi fűtés.

Ma még sokan úgy gondolnak a klíma berendezésekre, hogy luxuscikk, vagy luxus élményt nyújtó készülék, amire nem lesz szüksége soha, mert a hőséget még valahogy túl lehet élni, ellentétben a téli hideggel, ahol fűtés nélkül problémáink lehetnek…

Azt viszont érdemes tudni, hogy a nyári hőség több áldozatot hoz évről-évre, mint a téli fagyhalál…

Építkezés közben rengeteget lehet spórolni, de sokszor többletköltségbe verjük magunkat, ha később a kész házba akarunk beépíteni klíma berendezést. Ráadásul nem mindig lehet esztétikusan megoldani az utólagos telepítést.

Előcsövezve, a csövek a falon belül. VAGY. Utólag csatornázva, a falon kívül elvezetve.

1. Új ház építésénél, vagy nagy átalakításnál, feltétlenül tervezzük bele a fűtés és áram mellett a klíma csővezetékeinek beépítését is. Ugyanis bármikor a későbbiekben szükség lehet klímaberendezésre, és nem kell ismét bontani, építeni a pár éve épített új házunkban. Az előre kiépített csővezetékekre egyszerűen ráilleszthető a készülék. Ráadásul, ha esetleg később mégis túladunk az ingatlanon, értéknövelő lehet.

2. A klíma berendezésekkel ma már lehet fűteni, természetesen az átmeneti időszakokban, ősszel a korai lehűléseknél, és a tavaszi “már nem fűtünk, de még hideg van” időszakban külső hőmérséklet 0°C fok felett, inverteres kompresszorral rendelkező klímával -10°C, -15°C esetleg -25°C fokig. Sokat számít a gázfűtéshez képest, mivel olcsóbb klímával fűteni ezekben az időszakokban, így minimum 30-50% -ot spórolhatunk.

3. Ha kifelejtjük a klímacsövezést az újonnan elkészült, felújított háznál, akkor is, később, ki lehet alakítani a klímatizálást, de nem annyira lesz esztétikus. pl. falvésés, újravakolás, festés helyett egy széles kábelcsatorna doboz fog kidudorodni a falsíkból, amiben a klíma csővezetékek mennek. Ahány beltéri egység, annyi darab kültéri egység rontja majd a ház esztétikáját, ellenkező esetben, a ház szerkezeti állapotánál előcsövezve, egy megfelelő helyre lehet telepíteni a kültérit.

Ha építkezéskor, előre gondolunk a klíma előcsövezésre, akkor több százezer forintot spórolhatunk azzal, hogy nem kell ismét falat bontani, vakolni,  festeni és agyérgörcsöt kapni, az esetleges későbbi klímatelepítésnél. Ezért megéri az épület szerkezet kész állapotakor elhelyezni a csöveket a falba, hiszen az építkezés költségvetéséhez képest minimális plusz költségekkel jár.

Előcsövezéssel könnyen megoldható a központi klímatizálás, hasonló képen mint a fűtésnél, egy központi egységből és helyről kapjuk a hűvöset.

Helyszíni felmérésért hívjon Bizalommal:

Kakas Zoltán

+36 20 450 2540

Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük